|
pomacy!!! niedokrwienie serca proszę o rady (jan) |
|
|
Cześć, ja proponuje żeby szybko reagować ponieważ uważam że jeśli się teraz nie podejmie jakiś kroków to moze być za późno.
A tata to nie ma pasji jakiejś może lubi wędkować, albo może jakieś zbieractwo mu wymyśleć mieszka na wsi to zaproponuj mu np. że w ogrodzie zorganizujesz mu skansen starych maszyn rolniczych a jak mu się spodoba to mogę się założyć że będzie chciał je odnowić i będzie się ruszał wtedy. No i dieta on raczej nie gotuje to jak nie będzie miał co zjeść to zje co dostanie. Może w ten sposób, życzę powodzenia (więcej...) |
|
|
Kiedy zrobić badania serca (krysia11) |
|
|
Spoczykowy ból zamostkowy, mający charakter ucisku. Uczucie, jakby w klatce piersiowej coś tkwiło, jakieś obce ciało. Mam 55 lat i dużo chorób współtowarzyszących. Czy to może być choroba wieńcowa? (więcej...) |
|
|
Leki, tabletki brać czy nie? (Mirek) |
|
|
Witam jestem po badaniach po których okazało się, że mam podwyższony cholesterol, który grozić może niedokrwieniem serca. Mój lekarz przepisał mi tabletki, oraz dietę i nakazał mi więcej ruchu. Mam 5 kilo nadwagi, nie palę papierosów, piję sporadycznie. Mam pytanie czy stosować leki, czy też zająć się porządnie dietą. Słyszałem, że tych leków nie można potem tak o sobie odstawić, gdy zniknie problem, czy to prawda. Proszę o rady, może ktoś wcześniej miał podobny problem. (więcej...) |
|
|
Pierwsze objawy choroby (Nina) |
|
|
U mnie pierwsze były zawroty głowy, duszności, drętwienie, nerwowość, ból w okolicach serca. (więcej...) |
|
|
choroba wieńcowa a waga ciała (Domi) |
|
|
Czy waga ciała jest istotnym czynnikiem powstawania choroby wieńcowej, czy np. ludzie szczupli też mogą chorować? Proszę o wpisy! (więcej...) |
|
|
Choroba niedokwienna () |
|
|
Mam stwierdzoną dusznicę bolesną i zastanawiam się czy może ona doprowadzić do choroby niedokrwiennej serca . Proszę o szybką odpowiedź (więcej...) |

Choroby układu krwionośnego
Choroby układu krwionośnego, nazywane są potocznie „współczesną epidemią”, ponieważ należą do najczęściej występujących chorób naszej epoki.
Próba wysiłkowa jest to nieinwazyjne badanie diagnostyczne, której stosuje się w kardiologii, aby ocenić reakcje mięśnia sercowego na wysiłek fizyczny, przekładający się automatycznie na większe zapotrzebowanie serca na tlen.
Ciśnieniomierz nadgarstokowy
Takie aparaty mogą wykonywać pomiary metodą oscylometryczną. Dzięki niewielkim rozmiarom można mieć ciśnieniomierz cały czas przy sobie. Warto również zauważyć, że dzięki kształtowi przypominającemu zegarek możliwe jest dokonanie pomiarów bez zdejmowania odzieży bądź też podwijania rękawów