| Tytuł: | pomacy!!! niedokrwienie serca proszę o rady |
| Autor: | Jan 21.5.2010, 11:14 |
| Mój ojciec chyba ma kłopoty z niedokrwieniem serca, lecz się do tego nie przyznaje. Przez całe życie pracował na gospodarstwie, które opisał aktualnie mojemu bratu. On osiadł na laurach i nie wychyli nawet nosa z domu, przytył parę kilo, je głównie tłuste jedzenie dodatkowo pali jak smok. Ostatnio zauważyłem, że kłopot sprawia mu poruszanie się po domu. Poci się i jak na pierwsze piętro wchodzi to oddechu złapać nie może. Namawiam go do pracy lub też aktywnego wypoczynku, a on mówi, że się już napracował, a na spacer to on chodził jak był młody z dziewczynami. Proszę o radę, co mam zrobić bo do niego nic nie dociera, a ja nie wiem na jak bardzo zaniedbał swoje zdrowie i czy jest to sytuacja niebezpieczna. | |
| Tytuł: | pomacy!!! niedokrwienie serca proszę o rady |
| Autor: | alex 21.5.2010, 21:59 |
| Cześć, ja proponuje żeby szybko reagować ponieważ uważam że jeśli się teraz nie podejmie jakiś kroków to moze być za późno. A tata to nie ma pasji jakiejś może lubi wędkować, albo może jakieś zbieractwo mu wymyśleć mieszka na wsi to zaproponuj mu np. że w ogrodzie zorganizujesz mu skansen starych maszyn rolniczych a jak mu się spodoba to mogę się założyć że będzie chciał je odnowić i będzie się ruszał wtedy. No i dieta on raczej nie gotuje to jak nie będzie miał co zjeść to zje co dostanie. Może w ten sposób, życzę powodzenia | |
Choroby układu krwionośnego
Choroby układu krwionośnego, nazywane są potocznie „współczesną epidemią”, ponieważ należą do najczęściej występujących chorób naszej epoki.
Próba wysiłkowa jest to nieinwazyjne badanie diagnostyczne, której stosuje się w kardiologii, aby ocenić reakcje mięśnia sercowego na wysiłek fizyczny, przekładający się automatycznie na większe zapotrzebowanie serca na tlen.
Ciśnieniomierz nadgarstokowy
Takie aparaty mogą wykonywać pomiary metodą oscylometryczną. Dzięki niewielkim rozmiarom można mieć ciśnieniomierz cały czas przy sobie. Warto również zauważyć, że dzięki kształtowi przypominającemu zegarek możliwe jest dokonanie pomiarów bez zdejmowania odzieży bądź też podwijania rękawów